Kitarat ovat kuin lemmikkejä. Pidä niistä huolta
On tärkeää suojella kitaraa liian suurelta kosteudelta tai kuivuudelta. Tätä seikkaa ei voi korostaa liikaa. Akustinen kitara on erittäin herkkä kielien aiheuttamalle suurelle jännitteelle. Puumateriaali on erittäin herkkä kosteudelle. Jos laite on kuitenkin säädetty oikein ja muuten hyvässä kunnossa, se kestää todennäköisesti koko elinikäsi. Jo pelkän maalaisjärjen avulla pääsee pitkälle.
Investoi hyvään kovakantiseen kitaralaukkuun, joka suojaa kitaraasi mekaanisilta vaurioilta, kosteudelta ja äkillisiltä lämpötilan muutoksilta. Kitarateline on myös edullinen investointi. Se estää kitaraasi kaatumasta tai putoamasta ja näyttää hyvältä lavalla tai vaikkapa olohuoneessasi. Yritä aina pitää laite normaalissa lämpötilassa. Hieman yli tai alle huoneenlämpötila on ihanteellinen. Varo nopeita lämpötilan muutoksia. Älä jätä kitaraa esim. lämpöpatterin lähelle. Älä jätä sitä autoon kuumaan kesäpäivään tai talven kylmyyteen. Jos kitaraasi joutuu äärimmäiseen lämpötilaan, anna sen lämpötilan palautua hiljalleen huoneen lämpötilan tasolle. Älä siis avaa koteloa liian hätäisesti.
Ilmankosteus
Toinen tekijä on kosteus. Ilmassa on aina jonkin verran kosteutta. On olemassa kaksi tapaa ilmaista ilmankosteus. Absoluuttinen ja suhteellinen. Käsittelemme tässä pääasiassa suhteellista kosteutta. Landolan kitaroita valmistetaan Suomessa, jossa ulkona vallitseva suhteellinen kosteus vaihtelee välillä 20-100%. Landolan kitaratehtaassa kosteus- ja lämpötilaolosuhteita säädetään siten, että kosteus on tasaisesti 50%. Kosteimmat vuodenaikoja ovat kesä, syksy ja talvi. Kuivimmillaan ilma on siis keväällä. Sisätiloissa kosteus muuttuu eri tavoin kuin ulkona. Ulkona ilma voi olla talvisin kostea, mutta sisällä se on luultavasti paljon kuivempi. Kuivuus sisällä aiheutuu talosi lämmittämisestä. Voit halutessasi käyttää asian korjaamiseksi ilmankosteuttajaa. Kesällä, kun sinun ei tarvitse lämmittää kotiasi ja ikkunat jäävät usein auki, kosteus sisällä ja ulkona on yleensä sama.
Mitä liika kosteus tekee puulle?
Kosteus voi vaikuttaa suuresti puusta valmistettujen instrumenttien kuntoon. Kun suhteellinen kosteus nousee, puu imee kosteutta ilmasta. Kuivassa ilmassa puu taas vapauttaa vettä takaisin ilmaan. Kun puu imee kosteutta, se paisuu; kun se kuivuu, se kutistuu. Koska kitaroita valmistetaan usein useista eri puulajeista, jotka paisuvat ja kutistuvat eri asteissa, syntyy helposti ongelmia. Edes soitinrakentajat eivät voi tehdä paljon ongelman ratkaisemiseksi. Kuitenkin oikeanlainen puunkäsittely ja valmistusprosessi vähentävät näitä ongelmia huomattavasti. Esimerkiksi valmistuksen aikana kosteuden tulisi olla noin 45 – 55%, koska tämä vähentää turvotusta ja kutistumista myöhemmin.
Rakasta kitaraasi
Välttyäksesi suuremmilta ongelmilta, huolehdi että kitarasi ei altistu liian suurelle kosteudelle tai kuivuudelle. Ihanteellinen suhteellinen kosteus on 50%. Tämä voidaan saavuttaa ostamalla sisäilman kostutin. Toinen hyvä investointi olisi pieni kostutin, joka sijoitetaan itse kitarakoteloon. Kysy näistä vaikkapa paikallisesta musiikkikaupasta. Jos ongelmana on taas liian suuri ilmankosteus, voit sijoittaa ilmakuivaajaan. Kuivaaja poistaa tehokkaasti kosteutta ja se voidaan säätää niin, että saavutat juuri oikeat olosuhteet. Viisas investointi olisi pieni digitaalinen kosteus- ja lämpötilamittari, jolla voit kätevästi seurata kodissasi vallitsevia olosuhteita.
Kaulan säätö
Joskus kaula saattaa vääntyä ilmakehän olosuhteiden takia tai kieltenvaihdon yhteydessä. Sähkökitarat, joissa on tavallisesti ohuempi kaula, ovat herkempiä kuin muut kitarat. Nylon-kitaroissa on yleensä paljon paksumpi kaula eivätkä ne siksi ole niin alttiita ilmankosteudelle tai kielistä aiheutuvalle jännitykselle. Kitaroissa on säädettävä kaularauta kaulan sisällä heti otelaudan alapuolella. Olet ehkä saanut kitaran oston yhteydessä työkalun kaularaudan säätämiseen. Katso huolellisesti kaulan pituutta. Vertaa diskantti- ja basso-puolta keskenään määritelläksesi onko kaula kaareava. Varmista, että kitara on viritetty normaaliksi, ennen kuin teet mitään säätöjä. Jos kaula on kovera (alaspäin), sinun täytyy kääntää ristikon sauvan avainta myötäpäivää. Toisin sanoen, kiristä mutteri. Jos kaula on kupera (ylöspäin), käännä avainta vastapäivään löysäämällä mutteria. Voit tarkistaa, onko sinulla hieman kovera keula, tällä yksinkertaisella tempulla. Paina 6. (paksuimman) kielen ensimmäistä nauhaa. Seuraavaksi paina oikeaa kättäsi käyttäen saman kielen 12. nauhaa (sähkökitaroissa 15.). Etsi nyt kielen ja seitsemännen nauhan yläosan väliin jäävä aukko. Jos paperiarkki sopii tiukasti kielen alle, kaulan säätämiselle ei ole tarvetta. Jos aukko on paljon suurempi, kaularautaa tulee kiristää. Jos ohut paperi ei mahdu rakoon, kaularautaa on löysättävä. Toista tämä vaihe myös 1. (ohuimmalle) kielelle.
Kierrä avainta vain ¼ kierrosta kerrallaan, koska jotkut kaularaudat liikkuvat paljon kerrallaan jopa pienimmällä säädöillä. Ihanteellinen kaula on mahdollisimman suora ilman liiallista kielien särinää. Usein on kuitenkin välttämätöntä jättää kaula hieman koveraksi. Saatat joutua myös säätämään kielien korkeutta satulan avulla.
Kielien korkeus
Lämpötila ja ilmankosteus eivät yleensä vaikuta kaulan profiiliin tai otenauhojen korkeuteen. Toisinaan kielien etäisyys otelaudasta voi kuitenkin muuttua ilmassa tapahtuvien muutoksien takia. Mikä on sitten sopiva kielien etäisyys otelaudasta? Jokaisella kitaristilla on tietysti omat mieltymyksensä. Jos kielet särisevät soittaessasi, joudut todennäköisesti tekemään joitakin säätöjä instrumenttiin. Särinä usein tarkoittaa liian matalalle säädettyjä kieliä. Toisaalta liian korkealle säädetyt kielet aiheuttavat uuden ongelman: soittaminen vaatii huomattavat sormivoimat. Usein on siis tehtävä kompromisseja. Löytääksesi oikean korkeuden, sinun on vain tehtävä kokeiluja. Kokeile esimerkiksi erilaisia kieliä, kielien korkeutta ja kaularaudan säätöjä.