Landolan historia

Historiamme ulottuu pitkälle

1940-luku

Landola-kitarat on valmistettu vuodesta 1942 lähtien. Ensimmäinen tehdasvalmisteinen kitara lanseerattiin markkinoille 1946-luvun alussa. Yrityksen, alun perin Munkers, perusti Mattson Brothers Pietarsaaressa. Munkers suunnitteli ja kehitti omia kitaramalleja ja työmenetelmiä, mikä lisäsi tuotantoa. Tulevina vuosina yhtiön nimi ja omistaja muuttui useasti, mutta asiakkaille se pysyi aina Landolana.

1950- ja 1960-luvut

1950-luvulla kilpailu oli erittäin kovaa. Tästä huolimatta Landola kukoisti. 1950-luvun alusta lähtien tehdas oli tuottanut lähes 3 000 kitaraa vuodessa. 1960-luvulla yhtiö osallistui ensimmäistä kertaa Frankfurtin musiikkimessuille. Landolan menestys messuilla kannusti yrityksen aloittamaan viennin Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Eurooppaan.

1970- ja 1980-luku

70- ja 80-luvuilla Kaakkois-Aasian kitaranvalmistajien halvalla tehdyt instrumentit rasittivat Skandinavian markkinoita. Muut skandinaaviset kitaravalmistajat lopettivat toimintansa, Landolan pysyessä ainoana kitaroiden valmistajana Pohjoismaissa näihin päiviin saakka.

1990-luku

1990-luvulla yhtiö käynnisti merkittävän tutkimus- ja kehitysohjelman Landola-tuotteiden korkean laadun varmistamiseksi. Uudella vuosikymmellä tehtiin suuria investointeja tuotantolaitoksiin. Investointien ansiosta onnistuttiin takaamaan sujuva työskentelyprosessi. Innovatiivinen ThermoTonewood®-hoito teki Landolan kitaroiden äänestä erittäin syvän ja miellyttävän korvalle. Myös uusia tuotteita lanseerattiin, kuten basso- ja jumbo-kitarat, pienirunkoinen ”ragtime”-kitara ja mandoliini.

1995-2007

Erkki Noromiehen ja Audiosal Oy Ab:n aikakausi. Erkki vei Landola-kitaroiden laadun täysin uudelle tasolle. Landolan kitarat eivät ole koskaan soineet yhtä hyvin pitkän historiansa aikana. Yli kolmekymmenen vuoden jälkeen Erkki nauttii Landolalla entistä rennommasta roolistaan vanhempana neuvonantajana.

2006 ja 2007

Vuoden 2006 puolivälissä Erkki Noromiehen poika Jan Noromies perusti uuden yhtiön (Aksbej Ab Oy), joka vuoden 2007 alussa otti vastuun Landolan tuotannosta. Landola-tavaramerkkiä hallinnoi nyt Jan Noromies. Muita omistajia ovat Erkin tyttäret Sari ja Anna-Karin Noromies.